Als je partner autisme heeft....

 

heeft dat onherroepelijk een impact op jullie relatie en op jouw leven. Vaak wist je bij aanvang van de relatie niet eens dat autisme een rol ging spelen. Misschien kreeg je zelf een vermoeden, werd het ineens duidelijk door de diagnose van jullie kind of liep je partner vast en moest op zoek worden gegaan naar de oorzaak. Als duidelijk wordt waarom jouw partner altijd al anders is geweest, is dat heel confronterend. Je voelt misschien verdriet of gevoelens van rouw.

 

Autisme brengt beperkingen met zich mee. Allereerst voor je partner, maar ook voor jou. Bepaalde verwachtingen die je had van een relatie zullen nooit bewaarheid worden. Dat doet pijn. Leven met een partner met autisme betekent dat je rekening met hem of haar moet houden, meer dan in een andere relatie. Wellicht heeft je partner meer tijd nodig om te herstellen van dagelijkse activiteiten of heb je in de loop der tijd meer taken naar je toe getrokken om te zorgen dat alles op de rit blijft. Misschien regel je jullie sociale leven met mensen buiten jullie gezin of bemiddel je tussen je partner en jullie kinderen. Het kan zijn dat je partner moeite heeft zich te verplaatsen in anderen en dus ook in jou. Je voelt je niet gezien of zelfs eenzaam. 

 

Het is aan jou vorm te geven aan jullie relatie en aan jouw leven. Dat doet niemand anders voor je. Je partner gaat je niet redden en mensen buiten jullie relatie zien vaak niet welke impact autisme heeft. Je staat er alleen voor, maar zo erg is dat niet. Iedereen staat er, als het er op aan komt, alleen voor.  Als je kunt accepteren dat dit jouw leven is, ontwikkel je vaardigheden om daar invulling aan te geven. Je leert wat je nodig hebt en waar je dat kunt halen. Je praat met vrienden of schakelt professionele hulpverlening in. Je zoekt een hobby buitenshuis en zorgt voor je eigen activiteiten. Waar je ook voor gaat, zorg dat het bij je past en dat je de energie vast houdt die je nodig hebt.

 

Wellicht vraag je je af of het allemaal de moeite waard is? Daar kun je natuurlijk alleen zelf een antwoord op vinden, maar waarom zou het niet de moeite waard zijn? Er zijn genoeg redenen waarom je voor deze partner gekozen hebt. Mijn lief blijft zijn (en mijn) leven lang verbouwen en rommelen. Ons huis zal nooit klaar of afgewerkt zijn. Daar heb ik me bij neergelegd. Eén van de redenen waarom ik ooit voor hem koos, is dat ik genoot van zijn dromen en zijn plannen om die te verwezenlijken. Uren kunnen we daar over kletsen. Toen ik me dat realiseerde, kon ik, ondanks ellende die de verbouwingen ook met zich mee hebben gebracht, toch weer waardering voor hem hebben. En hoe belangrijk is nou een afgewerkt huis?

 

Welke keuze je ook maakt, het is altijd de moeite waard naar binnen te kijken en jezelf wezenlijke vragen te stellen, ongeacht wat mensen om je heen vinden. Wie weet verras je jezelf.