Als je kind autisme heeft....

 

staat de wereld op zijn kop en dat gaat niet meer voorbij. Als het met je kind niet goed gaat, gaat het met jou ook niet goed. Je ziet hem/haar worstelen en je moet alle zeilen bijzetten om niet alleen gedragsproblemen te hanteren, maar je ook te wapenen tegen de buitenwereld. Je kind functioneert in deze buitenwereld, iedereen heeft een mening over hem of haar waar je ongevraagd mee geconfronteerd wordt. Daarnaast heb je diezelfde buitenwereld echter ook nodig om zaken te regelen voor je kind. Regelmatig heb je het gevoel dat je in een emotionele achtbaan zit die maar door gaat.

 

'Hij of zij groeit er wel overheen', wordt vaker gezegd, maar jij weet wel beter. Autisme is aangeboren en gaat niet over. Bepaalde vaardigheden kunnen ontwikkeld worden. Andere vaardigheden niet. Afhankelijk van welke vaardigheden je kind wel of niet kan ontwikkelen en de mate waarin dat lukt, bepalen of  en hoe zelfstandig hij of zij invulling kan geven aan zijn of haar leven. Als in de loopt van de jaren blijkt dat je kind niet zelfstandig kan functioneren, moet je onder ogen zien dat je een gehandicapt kind hebt. En hoewel je kind nog steeds dezelfde persoon is dan de dag ervoor raakt je dat besef als een bliksemschicht. In de jonge jaren van mijn zoon, reageerden mensen regelmatig op mijn geklaag over het gedrag van mijn kind door te zeggen 'Ach, je mag blij zijn dat hij gezond is. Ik ken iemand met een kind die verlammingsverschijnselen heeft. Dat is pas erg.' Dat is ook heel erg, maar bij dat kind is het tenminste duidelijk dat hij een beperking heeft en je kunt je er iets bij voorstellen dat hij bepaalde handelingen niet kan. Maar kinderen met autisme zijn net zo gehandicapt. Beetje bij beetje kom je daar gedurende zijn/haar leven pas achter.

 

Je kind heeft jou hard nodig. Jij bent de persoon die het kortst bij hem of haar staat. Jij kent hem het beste. Jij bent degene die observeert, analyseert en zijn autisme in kaart brengt. Jij formuleert wat hij nodig heeft om zich veilig te voelen en zich te kunnen ontwikkelen en hierover communiceer je met de buitenwereld. Dit moet je voor ogen houden terwijl je worstelt met zijn gedrag, de reacties van iedereen die het beter weet en je eigen emoties. Bepaal je eigen strategie en doe je best aan het roer te staan in plaats van je overspoeld te voelen.